Соєва спаржа — рослинний «напівфабрикат» китайського походження, хоча відомий більше рецепт страви «соєва спаржа по-корейськи». Так чи інакше, до рослини спаржа цей продукт жодного погляду не має. Соєву спареню або фучжу — так звучить назва по-китайськи, готують із бобів сої, яку перемелюють і виварюють. Пінку, яка підіймається на соєвому молоці, знімають і підвішують, чому вона набуває волокнистої структури. Потім фучжу висушують і відправляють у магазини або на ринки. Це і є соєва спаржа, так добре нам знайома та давно полюблена.
Калорійність соєвого спаржу
Калорійність соєвої спаржі (фучжу) становить 440 ккал на 100 грамів продукту.
Склад соєвої спаржі
Хімічний склад соєвої спаржі містить: А, В1, В2, В5, В6, В9, В12, З и РР, а також калій, кальцій, магній, цинк, селен, мідь и марганець залізо, фосфор и натрий.
Корисні властивості соєвого спаржу
За старовинною легендою саме фучжу вибрав перший китайський імператор із продуктів, які претендують на звання «еліксир молодості». Дійсно, соєва спаржа містить рослинний білок, повністю засвоюваний організмом людини (калоризатор). Фучжу не містить лактози та холестерину, тому ідеально підходить для харчування людей, які страждають на діабет і алергічні реакції. Соєва спаража, як і інші соєві продукти, є профілактичним засобом проти серцево-судинних і навіть онкологічних захворювань.
Соєва спаража — чудове джерело білка для вегетаріанців і спортсменів, що «моделюють» своє тіло.
Засіб соєвий спаржі
Небажано вживання фучжу в їжу у великих кількостях. У разі зловживання соєвої спаржей можна отримати ризик захворювань підшлункової залози. Медики попереджають про негативний вплив соєвої спаржі на щитоподібну залозу, статеву систему, шлунково-кишковий тракт.
Соєва спаржа в кулінарії
Соєва спаража має приємний смак, її можна приготувати як окрему страву та як інгредієнт багатьох салатів і закусок. Перш ніж братися безпосередньо до приготування страви, соєву пару потрібно підготувати, оскільки вона продається зазвичай у сухому вигляді. Для цього соєву спаржу вимочити кілька годин у прохолодній воді, якщо немає часу, можна обдати окропом і дати розбухнути. Соєва спаржа «розкриє» свої волокна, стане пружною, але ніжною. Добре поєднується з рибою й овочами.
Основні атрибути | |
---|---|
Країна виробник | Китай |
Вид продукції | Сушена |
Вага | 1 кг |
Виробник | Медика |
- Ціна: 580 грн