Чорниця звичайна або миртолиста — невисокий сильногіллястий чагарник сімейства Верескових.
Кущі чорниці невисокі виростають до півметру та має тонкі, зелені гілки. Народні назви: чернець, черниця, чорница, чернішнік, черніжнік, черняга, чернега, в старовину чорницю називали також ворон-ягодою. Назва "чорниця" пов'язано зі здатністю фарбувати "чорнити" губи, зуби, пальці. Росте чорниця переважно в тінистих місцях, на лісосіках, і щебнистих галявинах.
Користь сушеної чорниці
Користь сушеної чорниці, як і її свіжого аналога, не підлягає сумніву, адже ці чудові натуральні ласощі мають воістину найбагатший склад. Встановлено, що в даному продукті оптимальне співвідношення аскорбінової кислоти, вітамінів групи В і Р, дубильних речовин, заліза, магнію і міді, що обумовлює протибактеріальну, сосудозміцнювальну та протианемічну властивості сушеної чорниці.
Варто відзначити, що цілющі властивості сушеної чорниці залежать від наявності в ній дубильних речовин, в той час як за смакові якості відповідають цукри, лимонна, яблучна та інші органічні кислоти. Багата сушена чорниця і пектинами, які сприяють природному звільненню кишечника від результатів гнильного розкладання.
Залізо, яке міститься в сухих ягодах, у багато разів краще здатне засвоюватися організмом людини, оскільки в ягодах чорниці цю речовину супроводжує кислота аскорбінова.
Тим не менш, є у сушеної чорниці і свої протипоказання до вживання. Так, у разі, якщо у людини є порушення в роботі жовчовивідних шляхів або спостерігаються захворювання підшлункової залози, фахівці рекомендують обмежити вживання в їжу сушеної чорниці.
Калорійність Чорниці сушеної 251 кКал.
Енергетична цінність продукту сушена Чорниця (Співвідношення білків, жирів, вуглеводів):
Білки: 6.3 г. (~25 кКал)
Жири:3.4 г. (~31 кКал)
Вуглеводи:43.3г. (~173 кКал)
Енергетичне співвідношення (б|ж|у): 10%|12%|69%_
Основні атрибути | |
---|---|
Вага | 500 г |
Країна виробник | Україна |
- Ціна: 600 ₴/упаковка